Tips

Voorbereiding

Elke foto heeft een verhaal. Een verhaal van voorbereiding. De ene keer bestaat de voorbereiding uit het pakken van de fototas, de andere keer gaat het verder. De ervaring leert dat met een goede voorbereiding de kans op een mooie foto sterk toeneemt. Deze tip wordt komende maand vernieuwd!


Compositie

Beginnende fotograferen plaatsen het object - dat wat ze op de foto willen hebben - vaak in het midden. Dit komt met name doordat het scherpstelgebied dan in het midden ligt. Toch zijn er vele andere mogelijkheden om de compositie spannender te maken.

 


Dieptewerking

Fotograferen is een driedimensionaal beeld vastleggen in een twee-dimensionaal beeld. Driedimensionaal heeft diepte, terwijl een tweedimensionaal beeld dat niet heeft. Toch is het mogelijk om een diepte-werking binnen een foto te creëren.

 

 ISO-waarde

Diafragma en sluitertijd hebben in combinatie veel weg van een waterkraan. Die kun je verder of minder ver opendraaien (diafragma) en korter of langer laten openstaan (sluitertijd). Maar er is nog een derde variabele en dat is de lichtgevoeligheid.


Diafragma

De belichting is een van de belangrijkste onderdelen van fotografie. Fotografie is immers schrijven met licht. Met de belichting bepaal je hoeveel licht! Er zijn 3 technieken om de perfecte belichting te krijgen: diafragma, sluitertijd en ISO-waarde.


Histogram

Wellicht herken je het: je maakt een foto, je kijkt op je LCD scherm. Je hebt een wereldfoto gemaakt. Snel rij je naar huis om deze foto te bekijken. Hoe zwaar kan het tegenvallen als je de foto op je pc kijkt: hij is overbelicht, onderbelicht, etc. Je baalt enorm...
Witbalans

Onze hersenen corrigeren deze kleuren automatisch. Een wit A4-papier is en blijft hetzelfde papier, maar het maakt verschil uit waar het ligt. Ligt het papier buiten dan is het papier echt wit, terwijl het bij kaarslicht gelig is. Met witbalans is, indien wenselijk, corrigeerbaar.


Sluitertijd

In de programmastand en bij de automatische belichting met diafragmavoorkeuze wordt de sluitertijd bepaald door de camera.

Daarnaast kun je de sluitertijd op iedere spiegelreflex met de hand instellen. Krijg hier meer grip op je sluitertijd.


Filters

VERNIEUWD!!

Filters zijn onmisbaar voor de landschapsfotograaf. Ik maak er dan ook veel gebruik van! Een goede foto maak je immers buiten op locatie en niet achter je PC. Hieronder bespreek ik waarom ik met filters werk.