Witbalans


Witbalans-instellingen
Witbalans-instellingen

Wat is witbalans?

Elke camera heeft de mogelijkheid om uit verschillende witbalans-instellingen te kiezen. De witbalans corrigeert de sfeer in de foto. Elke instelling heeft zijn eigen sfeer. Zou de instelling 'TL-licht' een koele, blauwige kleur over de foto geven, terwijl de instelling 'bewolkt' meer voor een warme, gelige sfeer zorgt.

 

Onze hersenen corrigeren deze kleuren automatisch. Een wit A4-papier is en blijft hetzelfde papier, maar het maakt verschil uit waar het ligt. Ligt het papier buiten dan is het papier echt wit, terwijl het bij kaarslicht gelig is. Met witbalans is, indien wenselijk, corrigeerbaar.

 

Witbalans zorgt dus voor sfeer in de foto. Met name in landschapsfotografie kan het een belangrijk onderdeel zijn. Experimenteer ter plekke of de witbalans juist is ingesteld. Maak zonodig meerdere foto's met verschillende witbalans-instellingen. Schiet je foto's in RAW dan is het achteraf in de RAW-converter ook nog aan te passen.

Verschillende witbalans-instellingen
Verschillende witbalans-instellingen

Zelf instellen.

Vind je de automatische witbalans instelling niet goed, dan kun je zelf kiezen met vooraf bedachte instellingen op je camera. De fabrikant heeft al wat denkwerk verricht en situaties al bewolkte lucht, zonlicht, gloeilamp, TL- licht kun je al als standaard instelling kiezen. Let wel op, de standen kun je alleen in het menu kiezen als je camera niet op AUTO staat op het instelwiel maar bijvoorbeeld op P, M, S of A. Een paar proefopnamen maken bij het zelfde omgevingslicht geeft je al veel inzicht.

Vooringestelde witbalans-instellingen:

 

 • Tungsten (TL-licht)
  White Fluorescent (Fluoricerend)
  Daylight (daglicht)
  Cloudy (bewolkt)
  Flash (flits)
  Shade (schaduw)
  Auto (automatische WB)
  Custom (zelf instelbaar)
   
Kelvinschaal
Kelvinschaal

Kelvinschaal.

De kelvin (symbool: K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur.

De schaal is genoemd naar de fysicus William Thomson, die later in de adelstand werd verheven als Lord Kelvin.

 

De schaal wordt ingedeeld met cijfers. Hoe hoger het getal hoe koeler de kleuren worden. K1000 is gelijk aan rood kaarslicht. K10.000 is blauw. In de schaal hiernaast zijn de tussenstappen te zien. Door dit goed in de gaten te houden is het mogelijk om de witbalans helemaal naar eigen hand te zetten.

 

 

 Tot slot!

Experimenteer met je witbalans. Onorthodoxe instellingen kunnen creatieve platen opleveren. Ben je niet helemaal tevreden? Schiet dan meerdere foto's met verschillende witbalans-instellingen of pas je witbalans aan in de RAW-converter.


Deel deze pagina:

FOTO VAN DE MAAND

Foto van de maand: december 2022
Schiessentümpel

WIE BEN IK?

Mijn naam is Jan Koppelaar (1984) en ben vanaf 2011 een enthousiast hobbyfotograaf. In 1999 kreeg ik mijn eerste analoge spiegelreflexcamera. Vanaf 2011 ben ik steeds serieuzer mijn hobby aan het uitoefenen. Ik ben een autodidact. Dat wil zeggen dat ik de techniek mezelf heb aangeleerd door veel naar foto's van anderen te kijken, maar ook door veel foto's te maken.

Ik woon in de Alblasserwaard. Een ....

FOTO VAN HET JAAR 2022

klik voor grotere foto!
Een deken van mist