Dieptewerking


Fotograferen is een driedimensionaal beeld vastleggen in een tweedimensionaal beeld. Driedimensionaal heeft diepte, terwijl een tweedimensionaal beeld dat niet heeft. Toch is het mogelijk om een dieptewerking binnen een foto te creëren. Onze brein wordt op een verkeerde been gezet, waardoor een tweedimensionaal beeld op een driedimensionaal beeld lijkt.

Donkse Laagten
Donkse Laagten

Lijnen.

Eén van de belangrijkste technieken om diepte in een foto te krijgen, zijn lijnen. Met name de diagonale lijnen zijn hierbij erg belangrijk. Hierdoor wordt het oog schuin door de foto getrokken, wat de dieptewerking versterkt.

 

 

Voorgrond.

Door een object op de voorgrond te plaatsen, zoals hiernaast het hek, wordt de dieptewerking versterkt. Met name als het object wat 'los staat'. Hiermee wordt bedoeld dat het object niet opgaat in de rest van de foto. Dit kan door kleur, scherptediepte en standpunt gecreërd worden.

Macro Slak
Macro Slak

Scherptediepte.

Ook met scherptediepte, ook wel depth of field (DOF) genoemd, kan voor een dieptewerking zorgen. Er is een scherpteverloop, waardoor een object scherp is en de omgeving niet. Een object komt dan 'los van de achtergrond'. Scherptediepte krijg je door een groot diafragma (klein F-getal) te kiezen.

 

 

Ritme/herhaling.

Door een object, bijvoorbeeld bomen, wolken, etc. te herhalen, lijkt een tweedimensionaal beeld op een driedimensionaal beeld. Vaak wordt een bomenrij ook steeds kleiner wat de dieptewerking versterkt.

 

 

Kleur.

Ook met kleuren kan je een dieptewerking krijgen. Donkere kleuren op de voorgrond naar steeds lichtere kleuren in de achtergrond kan een dieptewerking versterken. Hoewel dit één van de minst krachtige techniek is, kan het in combinatie met bovengenoemde technieken het beeld sterker maken.


Deel deze pagina

FOTO VAN DE MAAND

Foto van de maand: mei 2023
Nat weiland

WIE BEN IK?

Mijn naam is Jan Koppelaar (1984) en ben vanaf 2011 een enthousiast hobbyfotograaf. In 1999 kreeg ik mijn eerste analoge spiegelreflexcamera. Vanaf 2011 ben ik steeds serieuzer mijn hobby aan het uitoefenen. Ik ben een autodidact. Dat wil zeggen dat ik de techniek mezelf heb aangeleerd door veel naar foto's van anderen te kijken, maar ook door veel foto's te maken.

Ik woon in de Alblasserwaard. Een ....

FOTO VAN HET JAAR 2022

klik voor grotere foto!
Een deken van mist