Fotografie

Hoe het begon en verder ging...
Fotografie · 02. januari 2023
Ongeveer 8 jaar geleden kreeg mijn fotografie een wending. In deze korte blog schrijf ik hierover. Verder zie je een foto die bepalend was voor deze wending. Deze foto kan je vergelijken met de foto's die ik tegenwoordig maak.

Ik ben gek
Fotografie · 12. maart 2022
Ik ben gek! Althans, dat wordt weleens van mij gezegd. Normaal gesproken vind ik dit niet zo´n fijne uitspraak, maar in deze hoedanigheid kan ik een glimlach niet verbergen. Ik gek? Hoezo dan?

Weer of geen weer?
Fotografie · 16. augustus 2021
Een belangrijk element voor landschapsfotografie is het weer. Je kunt min of meer stellen dat het weer de foto maakt of breekt. Toch blijft het weer een oncontroleerbaar iets. Je kunt je vasthouden aan enkele gezegden, zoals ‘avondrood geeft regen in de sloot, na regen komt zonneschijn, Zuidwest is regennest, etc., maar in de voorbereiding wil je toch met iets concreets aan de slag. In deze blog neem ik je mee in diverse weertypen voor de landschapsfotografie.

Fotografie · 06. maart 2020
Eén van de belangrijkste technische aspecten binnen de landschapsfotografie is de compositie. Een goed gekozen geeft de foto kracht. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? Wat zijn veel gemaakte fouten en dilemma’s? In deze blog ga ik in hoe je een krachtige foto krijgt door een juiste compositie te kiezen.

Fotografie · 31. december 2019
De redenen dat mensen fotograferen kunnen zeer verschillend zijn. De één fotografeert omdat het zijn ‘uitlaatklep’ is, terwijl de ander het meer ziet als uiting van kunst! De één doet het omdat het zijn hobby is, terwijl de ander er zijn geld mee verdient. De één gaat er in zijn eentje op uit, terwijl de ander zich aansluit bij een fotoclub. Maar al met al is fotografie beleving: beleving van de omgeving

Fotografie · 26. maart 2019
Een goede voorbereiding is het halve werk luidt het spreekwoord. Echter gaat dit met fotografie niet helemaal op. Binnen landschapsfotografie zit altijd een onzekere factor; het weer. Natuurlijk kun je het weer voorspellen en hierop anticiperen. Maar het weer blijft grillig en kan zomaar omslaan. Moet je daarom maar niet voorbereiden en ter plekke maar kijken hoe de situatie is?

Fotografie · 22. december 2018
Steeds vaker wordt de smartphone gebruikt om snelle momenten te fotograferen. Maar is de smartphone hiertoe in staat? Of is het toch beter om de 'klassieke camera' voortdurend om je nek te hebben?

Fotografie · 21. maart 2018
Een februari 2018 raasde een Siberische beer over Nederland. Vrieskou van -8 graden, gecombineerd met harde wind, leverde een gevoelstemperatuur van -18 graden op. Geen weer om te fotograferen zou je zeggen. Toch ben ik 's morgens vroeg opgestaan om in alle vroegte naar vuurtoren Paard van Marken te gaan. Ik had de avond ervoor namelijk een filmpje voorbij zien komen dat er kruiend ijs op het Markermeer lag. In deze blog vertel ik het verhaal achter deze foto!

FOTO VAN DE MAAND

Foto van de maand: mei 2023
Nat weiland

WIE BEN IK?

Mijn naam is Jan Koppelaar (1984) en ben vanaf 2011 een enthousiast hobbyfotograaf. In 1999 kreeg ik mijn eerste analoge spiegelreflexcamera. Vanaf 2011 ben ik steeds serieuzer mijn hobby aan het uitoefenen. Ik ben een autodidact. Dat wil zeggen dat ik de techniek mezelf heb aangeleerd door veel naar foto's van anderen te kijken, maar ook door veel foto's te maken.

Ik woon in de Alblasserwaard. Een ....

FOTO VAN HET JAAR 2022

klik voor grotere foto!
Een deken van mist